Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на квалитетна здравствена заштита, здрава храна и чиста животна средина."
Член 24, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

OСТВАРЕНА СРЕДБА ЗА СОРАБОТКА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ ЗА ПРОЕКТОТ „ЗАСТАПУВАЊЕ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА АКТИВНО МЛАДИНСКО УЧЕСТВО“

 • PDF
 • Print
 • E-mail

На 28.03.2018 година, во просториите на општина Кривогаштани беше остварена средба со претставници на општина Кривогаштани со цел идентификување на можностите за соработка за имплементација на проектот „Застапување на Граѓанските Организации за активно младинско учество“. На средбата присуствуваа претставници од партнер организациите на проектот и претставници од локални граѓански организации каде се презентираа активностите во рамките на проектот, очекуваните резултати и се разговараше за поддршката од општина Кривогаштани.

Коалиција СЕГА започна да го спроведува проектот „Застапување на Граѓанските Организации за активно младинско учество“ кој има за цел зголемување на дијалогот помеѓу граѓанските организации, младите и донесувачите на одлуки во општина Кривогаштани. Проектот ќе се спроведува во  партнерство со Здружение за рурален развој, Локална акциска група - Агро Лидер и Младинска иницијатива за регионален развој - МИРР  од општина Кривогаштани.

 Проектот ќе се спроведува во периодот од март до октомври 2018 година и предвидува серија на активности за градење на капацитети на локалните граѓански организации за повеќе теми кои би придонеле за зголемување на младинското учество и влијанието на граѓанските организации кои ги застапуваат младите во процесите на донесување на одлуки преку менторство, лобирање и поддршка. Исто така предвидени се повеќе настани на локално ниво со вклучување на локалните млади од општина Кривогаштани.

Проектот е финасиран од програмата за мали грантови на Преда Плус преку проектот "Подобрување на активната вклученост на македонските граѓански организации во процесот на донесување на одлуки преку зајакнување на новоосновани граѓански организации". Проектот е финансиран од Европска Унија. Референца: EuropeAid / 151569 / DD / ACT / MK.

 

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ЛОКАЛНИ ИСТРАЖУВАЧИ

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Коалиција на младински организации СЕГА го спроведува проектот: „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“, поддржан од Проект на УСАИД за граѓанско учество спроведуван од Ист Вест Менаџмент Институт (East West Management Institute - EWMI) во партнерство со четири локални граѓански организации: Фондација за интернет општество „Метаморфозис“, Асоцијација за демократски иницијативи (АДИ), Фондација Отворено Општество – Македонија (ФООМ), и Национален Младински Совет на Македонија (НМСМ). Во рамките на овој проект се објавува Повик за локални теренски истражувачи.

Се охрабруваат активисти и членови на младински организации да аплицираат за спроведување на процес на локално прибирање податоци во однос на граѓанското учество во процесите донесување на одлуки. За учество во оваа активност ќе бидат селектирани 24 локални теренски истражувачи собирачи на податоци од следните градови:

1. Велес - 1 лице  11. Радовиш - 1 лице
2. Кавадарци - 1 лице 12. Струмица - 1 лице                      
3. Свети Николе - 1 лице                    13. Прилеп - 1 лице
4. Неготино - 1 лице 14. Битола - 1 лице
5. Штип - 1 лице 15. Ресен - 1 лице
6. Кочани - 1 лице 16. Гостивар - 1 лице
7. Дебар - 1 лице 17. Тетово - 1 лице
8. Охрид - 1 лице 18. Теарце - 1 лице
9. Струга - 1 лице 19. Куманово - 1 лице 
10. Гевгелија - 1 лице                    20. Скопје - 5 лица


Локалните теренски истражувачи ќе имаат обврска да спроведат:

  • Анкети
  • Интервјуа со локални инстутуции
  • 1 Фокус групи (Велес, Штип, Скопје, Куманово, Струга, Струмица, Битола, Тетово) 

Процесот на прибирање на податоци е во рамките на Индексот за младински развој Македонија кој започнува да се применува за прв пат на национално ниво, во периодот април – мај 2018 година.

Ориентациона обука за методологијата на прибирање податоци ќе биде организирана во текот на април 2018 година. За спроведените активности предвиден е соодветен надомест во согласност со обемот на истражување.

Селекцијата ќе се базира врз основа на следните критериуми:

  • Високо образование – завршено или во тек
  • Претходно искуство во теренско истражување
  • Афилијација во граѓански организации кои работат со млади

* предност при селекцијата ќе имаат претставници на организации членки на Коалиција СЕГА.

Кандидатите кои сакаат да се пријават треба да пополнат ја пополнат е-Апликација во која треба да прикачат и своја кратка биографија (CV).

Краен рок за пополнување на апликацијата е 28 март 2018 годинаНенавремено и нецелосно доставените документи нема да се разгледуваат.

Коалиција СЕГА ќе ги контактира само селектираните кандидати.

Кликнете ОВДЕ за да почнете со пополнување на е-Апликацијата за локален теренски истражувач. 

Доколку имате технички проблеми при пополнување на апликацијата контактирајте не на This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

Повик за учество на конференција „Препознавање на потребите на групата на млади во НЕЕТ ситуација, преку политики за млади и младинско информирање“

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

Коалиција на младински организации СЕГА има за чест да Ве покани за учество на Конференција „Препознавање на потребите на групата на млади во НЕЕТ ситуација, преку политики за млади и младинско информирање“.

Овој настан е во состав на проектот „Младинските информативни центри  по мерка на потребите на НЕЕТ групата на млади" кој го спроведува Коалиција СЕГА во рамките на Еразмус + програмата, акција КА2 Стратешко партнерство со партнери од Хрватска и Полска, кои работат на иновативен пристап во идентификување на модели на младинско информирање, кое ќе одговара на потребите на младите од групата на НЕЕТ. (НЕЕТ - група на млади кои не се повеќе во образовниот систем, кои не работат и не се обучени да бараат работа).

Конференцијата „Препознавање на потребите на НЕЕТ групата на млади преку политиките за млади и младинско информирање“  ќе се одржи на 16 и 17 април, 2018 година во хотел Континентал во Скопје.

За учество на овој настан ќе бидат селектирани 50 учесници, млади и преставници од локални самоуправи и релевантни институции во Р. Македонија.

Се покануваат сите заинтересирани млади и преставници од локални самоуправи и релевантни институции да ја пополнат апликација за учество на Конферецијата. 

Кликнете овде за да започнете со пополнување на апликацијата за учество.

Краен рок за доставување на апликации е 10 април, 2018 година.

Last Updated on Thursday, 22 March 2018 15:31

 

Page 4 of 60

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

March 2018 April 2018 May 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30