Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да мислат и да веруваат во што сакаат, и да ја практикуваат својата вероисповест, доколку со тоа не спречуваат други луѓе да ги уживаат своите права. Родителите треба да им даваат насоки на своите деца по овие прашања."
Член 14, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

Conference in Berlin on topic " "Challenges and achievements of civil society organizations in the region of South Eastern Europe""

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

 

 

 

  

 

Coalition SEGA with its representative participated in the conference for successful management of youth perspectives and talents, organized by the institute of knowledge Antall Jozef in cooperation with the Center for European Studies Wilfred Martens which took place on June 19 in Brussels, Belgium. The purpose of the event was to discuss and get ideas how to solve the difficulties with young entrepreneurs and innovations in the Western Balkans.

         

The excecutive director of SEGA, Zoran Ilieski was one of the panelists on "Challenges and achievements of civil society organizations in the region of South Eastern Europe". "Institutional and sustainable development as well as passivity of young people are the two main challenges facing youth organizations in Macedonia," Ilieski said at the session. He added: "The percentage of games of chance is a good basis for financial support and institutional sustainability of organizations."

Speaking about the achievements, he highlighted the development of the Youth Development Index, which, with the support of the USAID program, was implemented by SEGA in Macedonia. At the event, he also stressed that through this tool Macedonia will be the first country in the region of the Western Balkans in which national and local authorities will be able to monitor and support the progress of youth participation.

Last Updated on Monday, 25 June 2018 15:00

 

Отворен форум за граѓаните - Недела на граѓански организации

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

На 20.06.2018 година, во Прилеп (до градскиот саат), се реализира настан „Отворен форум со граѓаните“.Главната причина за реализација на самиот настан беше зајакнување на довербата помеѓу граѓаните и граѓанските организации, појаснување на улогата на граѓанските организации во нашето општество и да се зголеми угледот на граѓанските организации на локално и национално ниво.

Главните цели на настанот беа следните: 1) Да се промовираат постигнувањата на граѓанските организации кај локалните граѓани, интеракција со граѓаните, како и презентација на резултатите итн. 2) Реализација на Форум на националните и локални младите младински граѓански организации со цел да ја презентираат и дискутираат својата работа со локалните граѓани на следните теми: Отворено Владино партнерство; Улогата на граѓанските организации и вработување на младите; Улогата на граѓанските организации во Кариерното насочување и советување; Улогата на граѓанските организации во реформи во образованието; Граѓанско учество; Волонтирање и Младинско информирање.

Активностите се реализираат во рамките на Неделата на граѓанските организации која се имплементира во периодот од 18 - 23 јуни 2018 година со поддршка на УСАИД (Проектот за Граѓанско учество).

Следен настан во организација на Коалиција СЕГА во рамките на Неделата на граѓански организации е Панел дискусија на тема „Младите и медиумите“ кој ќе се реализира на 22.06.2018, во просториите на Европски Универзитет, во Скопје со почеток од 12:00 часот.

Last Updated on Thursday, 21 June 2018 12:01

 

Успешно реализирана обука за ресурсен пакет за основни училишта

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Во периодот од 18 - 22 јуни 2018 година, во хотел Београд во Струга, се реализираше Обука за примена на Ресурсен Пакет за ученичко учество и заштита на детските права.Ресурсниот пакет е наменет за сите училишта, одделенски/класни заедници, ученички организации, класни/одделенски раководители во основните и средните училишта, како и за стручните служби, кои треба да бидат главните носители, поддржувачи и промотори на демократската партиципација на учениците во училиштето. Истиот дава предлог модули за работилници и обуки за работа со наставници и ученици на осознавање на вистинско ученичко учество во демократскиот живот на училиштето со форми и методи како таа да се поттикнува и да заживее во училиштата.

 


На обуката учествуваа претставници на училишните тимови за спроведување на Ресурсниот Пакет од основните училишта кои од оваа година се приклучија во проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“:

 • - ООУ Кузман Јосифовски - Питу - Скопје
 • - ООУ Крсте Мисирков - Скопје
 • - ООУ Кочо Рацин - Прилеп
 • - ООУ Коле Канински - Битола
 • - ООУ Кузман Јосифоски - Питу - Кичево
 • - ООУ Ристе Ристески - Долно Косоврасти.
 • - СОУ Гимназија" Мирче Ацев"- Прилеп
 • - СОУ Гимназија "Климент Охридски" - Охрид
 • - ОСТУ Гостивар - Гостивар
 • - СЕПУГС Васил Антевски Дрен - Скопје
 • - СУГС Георги Димитров - Скопје
 • - ОСУ "Јовче Тесличков" - Велес
 • - СОУУД " Димитар Влахов" - Струмица
 • - СОУ " Јане Сандански" - Штип

Проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“ СЕГА го спроведува  со поддршка на Детската Фондација Песталоци  и во партнерство со Министерство за образование и наука и  Биро за развој на образованието.

Last Updated on Monday, 25 June 2018 15:09

 

Page 2 of 65

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ЛЕТЕН КАМП ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

June 2018 July 2018 August 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31