Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Образованието треба целосно да го развие карактерот и талентите на детето. Тоа треба да ги поттикнува децата да ги почитуваат своите родители, својата култура како и другите култури."
Член 29, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

MACEDONIAN INTERCULTURAL STUDENTS EXCHANGE IN TROGEN, SWITZERLAND

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Coalition of youth organizations SEGA with the support of Pestalozzi Children’s foundation, and within the project “Implementation of the Convention of the rights of the child in R.Macedonia” implemented a December intercultural exchange in Trogen, Switzerland with duration of 14 days - 05.12-19.12.2017.

The participants of the exchange were 40 students from three Macedonian high schools: “SEOU Gostivar”- Gostivar, “SOSU Sv. Kiril I Metodij”- Ohrid, “SOU Mirce Acev”- Prilep, together with 5 professors of these schools.

The students had everyday activities and courses from 09:00h to 17:00h in the village’s school where they had the opportunity to learn more about children’s rights, intercultural communication and antidiscrimination. The first week students had the activities in order to get to know each other, because they were from different cities throughout Macedonia, and the second week they met with the other group from Belorussia. Divided into two groups of 20 students per country, they were introduced to topics such as children’s rights, antidiscrimination and tolerance among different cultures.  Despite the learning phase, there were also weekend activities in which they went sightseeing the city of Zurich,  Zurich lake, Luzern, Technorama museum, Rheinfall as well as the mountain peak Santis with an altitude of 2502m.

This experience was the most beautiful one, everyone was working in a team, in a friendly and warm atmosphere. Each day was fulfilled with joyness and harmony. Together they created moments that will last forever.

Last Updated on Wednesday, 27 December 2017 13:04

 

Обука за застапување и лобирање - Совет на Млади на Град Скопје

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Коалиција на младински организации СЕГА организира дводневна обука на тема „Застапување и Лобирање“во периодот од 24-26 ноември 2017 година во хотел Амбиент Струга. На обуката членовите на Советот на Млади имаа можност да се стекнат со техники и вештини за застапување и лобирање придонесувајќи за подобрување на нивните способности да делуваат во текот на  работата на Советот на Град Скопје. На обуката се користеа различни методи како: игри на улоги, работа во мали групи, студии на случај и презентации преку кои учесниците се стекнаа со вештини и различни техники за практикување стекнатото знаење.

Земајќи ги во предвид постојните капацитети на младите, и важноста на улогата на членовите на Советот на Млади која ја имаат во работата на Советот на Град Скопје, неопходно е да се обезбеди дополнителна поддршка за овие групи да ги развијат своите вештини и способности за застапување.

Оваа обука е дел од активностите на проектот „ОСПОСОБУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ДА ИМААТ АКТИВНА УЛОГА ВО ПРОЦЕСИТЕ НА КРЕИРАЊЕ ПОЛИТИКИ И ДОНЕСУВАЊЕ ОДЛУКИ“, со поддршка на Град Скопје.

 

Национална работилница за креирање на Документ со препораки за воспоставување на систем за младинско информирање на локално и национално ниво

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Во периодот од 06-09 декември 2017, во хотел Бисер, Струга во организација на Коалиција СЕГА во соработка со Агенција за млади и спорт се реализира „Национална работилница за креирање на документ со препораки за воспоставување на систем за младинско информирање на локално и национално ниво“.

На оваа работилница учество зедоа вкупно 45 учесници (млади на возраст од 18 – 29 години и донесувачи на одлуки на возраст од 25 – 50 години).

Овој настан беше креиран со цел да се воспостави комуникација помеѓу младите и донесувачите на одлуки со цел подобрување на младинското информирање и младинското учество во Македонија преку воспоставување на систем за младинско информирање како дел од целите на тематската област Младинско информирање во рамките на Националната стратегија за млади 2016 – 2025 година. Како краен резултат на проектот ќе биде подготвен Позициски документ кој ќе содржи препораки за воспоставување на систем за младинско информирање на локално и национално ниво, формални принципи на комуникација помеѓу младинските структури и општините и подобрување на младинското информирање и учество.

Настанот е дел од активностите на проектот „Младинското информирање како основа за младинско учество“, поддржан од Национална агенција за европски образовни програми и мобилност, преку програмата Еразмус+, Клучна Акција 3, Структурен дијалог помеѓу младите и донесувачите на одлуки.

Целта на овој проект е поголема информиранот на младите како основа за зголемување на младинското учество во креирањето на јавното мислење, односно во процесот на донесување на одлуки на локално и национално ниво како и поголема интегрираност на младите во општеството.

Досега Коалиција СЕГА има организирано пет настани од ваков тип, во рамките на програмата ЕРАЗМУС+, Клучна Акција 3 со цел поттикнување на дијалог помеѓу младите и донесувачите на одлуки на локално и национално ниво.

 

Page 9 of 60

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

March 2018 April 2018 May 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30