Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да кажат што мислат. Кога возрасните носат одлуки кои ги засегаат, децата имаат право нивните мислења да се земаат предвид."
Член 12, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

СОСТАНОК НА СОВЕТОДАВЕН ОДБОР НА ПРОЕКТОТ „ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МЛАДИНСКАТА ВКЛУЧЕНОСТ ВО ЛОКАЛНИТЕ ЗАЕДНИЦИ“

  • PDF
  • Print
  • E-mail

На ден 23.01.2018 во просториите на Младинскиот Културен Центар (МКЦ) во Скопје се одржа состанок на членовите на Советодавниот Одбор на проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“ .

На состанокот се изврши презентација на самиот проект, се усвои Деловникот за работа, како и се направија планови за реализација  на наредни активности во рамките на истиот.

Проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“  е во рамките на Проектот за Граѓанско Учество кој го спроведува Ист Вест Менаџмент Институт (East West Management Institute - EWMI) во партнерство со четири локални граѓански организации: Фондација за интернет опшество „Метаморфозис“, Асоцијација за демократски иницијативи (АДИ), Фондација отворено опшество - Македонија (ФООМ), и Национален младински совет на Македонија (НМСМ), финансиски поддржан од УСАИД.

 

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА ГРАНТ ВО РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА „АКТИВИРАЈ!“ ПРОГРАМАТА ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ.

  • PDF
  • Print
  • E-mail


На ден 31.01.2018 година, во хотел Холидеј Ин, извршниот директор на Коалиција СЕГА, Зоран Илиески, учествуваше на Церемонијата за доделување на грантови од „Активирај“ програмата за млади грантови.

На церемонијата учество зедоа сите грантисти во рамките на програмата „Подобрување на активната вклученост на македонските граѓански организации во процесот на донесување на одлуки преку зајакнување на новоосновани граѓански организации“.

Коалиција на Младински организации СЕГА е добитник на грант во рамките на оваа програма со проектот „Застапување на Граѓанските организации за активно младинско учество“ кој ќе се реализира во периодот од 8 месеци (февруари  - септември 2018 година). СЕГА го спроведува овој проект во партнерство со Здружение за рурален развој Локална акциска група „Агро Лидер“ од општина Кривогаштани, како и „Младинска иницијатива за регионален развој – МИРР“, Кривогаштани.

 

ЗАПОЧНА ОБУКАТА НА ТЕМА „ПРАВА НА МЛАДИТЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО – ПРИСТОЈНА РАБОТА ЗА МЛАДИТЕ ЛУЃЕ“

  • PDF
  • Print
  • E-mail

На 31 јануари во Струмица започна обука на тема „Права на младите на работното место – пристојна работа за младите луѓе“ која ќе трае до 02 февруари и е организирана од Меѓународната организација на трудот (ILO) и Коалиција на младински организации СЕГА. 

Обуката ја спроведува Александар Ристовски, професор на правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје кој е експерт од областа на работничките права.

Темите на оваа обука се: млади работници и пазар на труд, флексибилност и променливост на пазарот на труд, основни принципи и права на работа, пристојна работа, права и одговорности на работното место, договори за вработување, услови за работа и многу други кои имаат за цел подигнување на свеста на младите луѓе за нивните права на работното место, односно информирање и запознавање на младите работници со нивните основни права на работното место. 

 Учество на оваа обука зедоа околу 25 млади, претставници на институции, претставници на синдикати и граѓански организации од цела Македонија.

Оваа обука е дел од Националната кампања „365 работнички права за млади“ која ја започнаа Младинските Информативни и Советодавни Центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Факултети.мк и Конфедерација на Слободни Синдикати на Македонија.

Кампањата има за цел да ја подигне свеста кај младите за нивните работнички права. Преку активностите на кампањата ќе се делува кон зголемување на свеста на младите луѓе да разберат дека имаат права на работното место на кој начин, каде и како да се информираат за нив.

Кампањата „365 работнички права за младите“ се спроведува до поддршка на програмата за децентрализирана соработка помеѓу регионот Нормандија и Македонија, Агенција за млади и спорт на Република Македонија и Државниот Инспекторат за Труд.

Last Updated on Thursday, 01 February 2018 15:58

 

Page 7 of 60

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

March 2018 April 2018 May 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30