Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да мислат и да веруваат во што сакаат, и да ја практикуваат својата вероисповест, доколку со тоа не спречуваат други луѓе да ги уживаат своите права. Родителите треба да им даваат насоки на своите деца по овие прашања."
Член 14, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

OPEN CALL FOR ADVANCED PARTICIPATION – MMUN 2018

  • PDF
  • Print
  • E-mail

The Macedonia Model United Nations 2018 has an Open call for Advanced Participation. The function of the Open call is to allow for advanced participation delegates, youth assembly participants and those seeking for the position of committee chairs to apply for these positions.

Information about the MMUN 2018 Committees and Topics, you can find HERE.

2. CHAIRPERSONS

Each committee, the General Assembly, and the Security Council will have Chair. The Chair is responsible for overseeing the discussion and debate, enforcing rules of procedure, and ensuring that the debate stays on topic.

Macedonia Model UN is looking for students who have strong leadership qualities, a thorough understanding of parliamentary procedure, and the ability to ensure that the flow of debate is controlled and productive. 

 Requirements:

• Must have previous experience with MMUN

• Must have fluency in English

• Must be between the ages of 14 and 25

Chairpersons will be the ones that lead the debate on the day of the conference. All chairpersons must apply for and interview for this position.

You can find the application form HERE, Please fulfill this form and send it on e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it until February 16

3. YOUTH ASSEMBLY PARTICIPANTS

Youth assembly participants will debate issues that are relevant in their community and discuss solutions with local NGOs or government, so that they may be implemented.

Youth assembly participants must apply for and interview for this position, and they can be club leaders as well.

 Requirements:

 • Must have previous experience with MMUN

• Must have fluency in English

• Must be between the ages of 14 and 25

 Youth assembly participants will debate issues that are relevant in their community and discuss solutions with local NGOs or government, so that they may be implemented. Youth assembly participants must apply for and interview for this position. Club leaders are encouraged to apply.

You can find the application form HERE, Please fulfill this form and send it on e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it until February 16

Last Updated on Tuesday, 27 February 2018 11:05

 

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ОБУКА ЗА ОБУЧУВАЧИ

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Коалиција на младински организации СЕГА објавува повик за учество на обука за обучувачи. Оваа обука се реализира како дел од програмата за децентрализирана соработка со регионот Долна Нормандија – Франција која Коалиција СЕГА ја спроведува во партнерство со организацијата Maison Pour Tous Leo Lagrange.

Целта на оваа обука е да се обучат 15 младински работници да испорачуваат комплетен почетен модул за идни младински работници, претставници од организации и институции кои работат со млади.

Учество на обуката може да земат младински работници кои работат во полето на млади и младинско информирање.

Обуката ќе се реализира во периодот од 20 – 23 февруари 2018 година во Струга. Техничките детали за обуката околу сместувањето и патните трошоци ќе бидат споделени дополнително со селектирани учесници.

Сите заинтересирани за учество на оваа обука треба да достават он-лајн апликација на следниот линк.

Краен рок за испраќање на апликации е 12 февруари 2018 година. Ненавремено доставените апликации нема да се разгледуваат. 

Селектираните учесници на обуката ќе бидат известени најдоцна до 14 февруари 2018 година. Предност при селекцијата на учесници ќе имаат кандидатите од организациите членки на Коалиција СЕГА.

Доколку Ви се потребни дополнителни информации слободно контактирајте со:

Моника Илиоска Кантарџиоска

Програмски менаџер

Коалиција на младински организации СЕГА

Е-маил: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Тел: +389 77 762 767; +389 48 429 390

 

СОСТАНОК НА СОВЕТОДАВЕН ОДБОР НА ПРОЕКТОТ „ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МЛАДИНСКАТА ВКЛУЧЕНОСТ ВО ЛОКАЛНИТЕ ЗАЕДНИЦИ“

  • PDF
  • Print
  • E-mail

На ден 23.01.2018 во просториите на Младинскиот Културен Центар (МКЦ) во Скопје се одржа состанок на членовите на Советодавниот Одбор на проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“ .

На состанокот се изврши презентација на самиот проект, се усвои Деловникот за работа, како и се направија планови за реализација  на наредни активности во рамките на истиот.

Проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“  е во рамките на Проектот за Граѓанско Учество кој го спроведува Ист Вест Менаџмент Институт (East West Management Institute - EWMI) во партнерство со четири локални граѓански организации: Фондација за интернет опшество „Метаморфозис“, Асоцијација за демократски иницијативи (АДИ), Фондација отворено опшество - Македонија (ФООМ), и Национален младински совет на Македонија (НМСМ), финансиски поддржан од УСАИД.

 

Page 6 of 60

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

March 2018 April 2018 May 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30