Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Образованието треба целосно да го развие карактерот и талентите на детето. Тоа треба да ги поттикнува децата да ги почитуваат своите родители, својата култура како и другите култури."
Член 29, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Почетна

ПОВИК ЗА ИЗБОР НА СОРАБОТНИК/СОРАБОТНИЧКА НА ПРОЕКТОТ ,,YOUNG MEDIA“

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

Во рамките на проектот "Young Media", спроведуван од страна на Коалиција на младински организации СЕГА во соработка со Факултети МК, а поддржан од страна на Deutsche Welle Академија, финансиран од страна на Република Германија – Сојузно министерство за економска соработка и развој (Bundesministerium für wirtschaftliche zusammenarbeit und Entwicklung), ги повикуваме сите заинтересирани (членови на младински органзиации) да се пријават за учество во проектот во улога на соработник/соработничка.

Проектот Young Media e  едногодишен проект спроведен од страна на Коалиција СЕГА  и има за цел да ги мотивира и да ги поттикне младите луѓе да учествуваат во создавањето на медиумските содржини како и тие содржини критички за ги осмислат и променат.

Повеќе за Deutsche Welle академијата можете да најдете на овој линк:  http://www.dw.com/en/dw-akademie/about-us/s-9519

Од соработниците на проектот се очекува следното :

-           Присуство и активно учество во обуката за спроведување на фокус групи

-           Имплементација на 1 фокус групи во согласност со добиените упатства и зададените рокови, како и известување за работата

-           Комуникација со обучувачи и претставникот на Коалиција СЕГА доколку има потреба

-           Собирање на документација (сметки , фактури...) за други трошоци и нивно навремено доставување

-           Присуство на евалуациски состаноци

Рокови и дополнителни информации:

Обука:

Време и место на обуката: 12-13 мај 2018, Струга

Фокус групи:

Краен рок за спроведување и известување од фокус групата: јуни 2018

Пријавувањето  за оваа обука е задолжително да се изврши преку формуларот за апликација кој е на следниов линк: https://docs.google.com/a/sega.org.mk/forms/d/1UD6XlGGilNN-r5FwGELYiOT04RltvQB5rXvcBTEND9A/edit?usp=drive_web

Краен рок за доставување на апликации е 26 април 2018 година, до 17:00 часот. Учесниците на обуката ќе бидат известени за резултатите од изборот на 27 април 2018 година.

Број на места: 10 соработници

Надомест:

Учесниците кои ќе ги извршуваат активностите во согласност со договорот ќе добијат надомест од 50 евра, бруто, во динарска противвредност, врз основа на договорот за ангажман.

Трошоци:

Трошоците за обука и материјалите за спроведување на фокус-групите се покриени од страна на Коалиција СЕГА.

Критериуми за избор:

-           Мотивација

-           Подготвеност за учество во целиот процес

-           Интерес за медиумското поле

При изборот, комисијата ќе биде водена од идејата за географска и полова еднаквост.

Предноста на процесот на селекција ќе биде доделена на апликантите кои доаѓаат од организациите членки на Коалиција СЕГА.

Дополнителни информации ќе бидат испратени до избраните кандидати.

За било какви прашања, ве молиме контактирајте не на e-mail: Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir.  

 

Одбележан Европскиот ден на Младинското информирање (17ти Април)

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

   

Овој настан е дел од проектот „Младинските информативни центри по мерка на потребите на NEET групата на млади" кој го спроведува Коалиција СЕГА во партнерство со УМКИ од Хрватска и АЕИ од Полска. Партнер организациите работат на иновативен пристап во идентификување на модели на младинско информирање кој ќе одговара на потребите на младите од групата на NEET. (Млади во групата на NEET се лица на возраст од 15 – 30 години кои не се ниту во образовен процес, ниту во работен однос, ниту во процес на некаква обука).

Зоран Илиески, Извршен директор на Коалиција СЕГА: „Оваа конференција ќе донесе нови искуства и пракси за опфат на NEET групите на млади во Македонија со што Коалиција СЕГА сака да обезбеди значителен придонес во спроведувањето на Младинската гаранција во Македонија или мерките за поддршка на вработување на младите.

Процент од истражувањето:

Младите сакаат да се информираат Online. 91 %.од испитаниците имаат интернет пристап и сакаат да бидат информирани преку веб страни и социјалните мрежи. На 59% никој не им обезбедил информации за вработување, обука и образование.

Камил Станос, Општина Стараховице, Полска: „Силно верувам дека проектот што го спроведуваат невладините организации од Македонија, Хрватска и Полска е голем чекор кон подобрување на состојбата на младите луѓе на пазарот на трудот. Клучот е во тоа што тие започнаа со сеопфатна анализа на состојбата на групата на млади NEET, што е важно затоа што има многу малку веродостојни студии на оваа тема во нашите земји. Ова ќе овозможи развивање на специфични алатки прилагодени на потребите на младите луѓе кои ќе ги користат во иднина, како што се новите технологии. Во моментов работам во локалната администрација во еден од најдобрите проекти во Полска за социјална ревитализација, каде што младите се клучни партнери за нас. Сигурен сум дека препораките од овој проект ќе бидат корисни и за нас.“

Драгана Токович, Прокетен координатор од УМКИ, Хрватска: „Партнерската организација од Хрватска, Регионалниот инфоцентар за млади во Риека, исто така, спроведе анкета со која се покажа дека младите луѓе во ситуацијата со НЕЕТ се тешко достапна популација.

За жал, во Хрватска се соочуваме со заминување на младите луѓе од земјата токму поради потрага по работа. Постои јасна потреба да се воведи иновативен пристап кој ќе им обезбеди на младите од групата на NEETs кој ќе им обезбеди потребни информации и ќе ги зголемат нивните шанси за вработување и ќе останат да живеат во нивната земја.“

 

Проектот „Младинските информативни центри по мерка на потребите на NEET групата на млади" има за цел да се зголеми квалитетот на младинската работа во адресирањето на потребите на NEET во Европа како и да се воведе и примени иновативен пристап на младинско информирање за активно вклучување на NEET во општеството. Проектот го спроведува Коалиција СЕГА во партнерство со АЕИ од Полска и УМКИ од Хрватска со поддршка од Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност преку Програмата Еразмус +, клучна акција 2: стратешки партнерства во областа на младите.

 

 

КОАЛИЦИЈА СЕГА ПОВИКУВА НА ИНКЛУЗИВЕН ПРОЦЕС ЗА КРЕИРАЊЕ НА ЗАКОН ЗА МЛАДИ

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

По повод отпочнувањето на процесот за креирање на Законот за млади, денеска во Собранието на Република Македонија се одржа јавен настан на кој се дискутираше начинот на креирање на Законот, како и потребите, правата и обврските на младите кои треба да бидат уредени со овој закон.

Модератор на овој настан беше пратеничката Ивана Туфекџиќ, а на настанот говореа: потпретседателката на Собрание на Република Македонија, Фросина Ташевска Ременски; директорот на Агенција за млади и спорт, Дарко Каевски; пратеничката Невенка Стаменковска; претседателот на Националниот младински совет на Македонија, Блажен Малески; пратеникот Костадин Костадинов; извршниот директор на Коалиција СЕГА, Зоран Илиески; пратеникот Агим Шаќири и пратеничката Теута Биљаљи. 

Процесот за креирање на Законот за млади започнува на иницијатива на Клубот за младински прашања и политики при Собрание на Република Македонија. Креирани се три работни групи, од кои едната е составена од пратеници-членови на Клубот за младински прашања и политики, втората предводена од Агенцијата за млади и спорт, а составена од претставници на институциите на Владата на Република Македонија и третата која е составена од претставници на граѓански организации-членови на најголемите младински чадор организации во државата.

По серијата средби, трите групи креираа предлог-процес за креирање на Закон за млади, кој обезбедува широк, инклузивен и сеопфатен пристап. На креирањето на овој закон ќе му претстојат широки консултации на локално и национално ниво, јавни трибини и дискусии со академска и експертска фела, институционални мапирања, како и серија на јавни расправи. Ова е прв случај на отпочнување на легислативен процес со вклученост на сите засегнати страни. 

„Ни претстои процес многу краток, но многу партиципативен. Она што го посочуваме како работна група е дека овој процес треба да биде мотив за секој млад човек и секој оној кој доаѓа од граѓанска организација да го даде својот придонес во истиот“ – истакна Зоран Илиески, извршен директор на Коалиција на младински организации СЕГА.

Mise à jour le Jeudi, 12 Avril 2018 14:19

 

Денес во СЕГА се одржа обука на тема “Cyber Security”

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

Денес, 11 април 2018 година, со почеток во 11:00 часот во просториите на Коалиција на младински организации СЕГА во Прилеп се одржа обука на тема “Cyber Security”.

Обуката беше со цел јакнење на капацитетите на вработените во Коалиција СЕГА и претставниците од организациите членки на СЕГА на темата безбедност на интернет.

На обуката присуствуваа 13 претставници од: Младински Информативен Центар „ИНФО СЕГА“ Прилеп и Кавадарци, Коалиција на младински организации СЕГА, Младински Совет Прилеп, Волонтерски Центар Скопје, „Еколоџик“ Скопје и „Хуманост кон младите“ О. Долнени.

Обуката се спроведе во поддршка на USAID во рамки на програмата Civic Engagement Project (CEP).

Mise à jour le Mercredi, 11 Avril 2018 14:39

 

КОАЛИЦИЈА СЕГА ЌЕ ПРИМЕНУВА ИНДЕКС ЗА МЛАДИНСКИ РАЗВОЈ МАКЕДОНИЈА

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

Денес, 4-ти април 2018 година, во хотелот АРКА во Скопје, Коалицијата на младински организации СЕГА официјално го промовира Индексот за младински развој Македонија во рамките на проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“. Истиот е поддржан од проект на УСАИД за граѓанско учество.

Александар Цеков, надворешен консултант, истражувач во Центарот за Истражување и Креирање Политики (ЦИКП), истакна дека „Индексот за младински развој на Македонија е алатка која што е развиена со цел да прибере информации за положбата на младите во рамки на заедницата во која што живеат, како и да ги утврди предизвиците со кои што тие се соочуваат со цел да се идентификуваат прашањата од приоритетно значење за младите и врз основа на аргументирана анализа да се дадат препораки за нивно надминување преку процесот на креирање политики на локални ниво. Во тој поглед, анализата на податоците добиени со оваа алатка, ќе овозможат младите поактивно да се вклучат во креирањето на политики, како и во процесот на поставување на самата агенда за креирање политики од интерес на младите, со што самиот процес би бил попартиципативен и посензитивен за потребите на младите како на локално, така и на национално ниво. Понатаму, со оглед на тоа што Индексот е развиен врз база на Глобалниот индекс за младински развој (поддржан од Комонвелтот) истиот овозможува споредливост на резултатите, што пак дава можност за примена на добри практики во решавање на младинските прашања кои што се поттикнати од анализа на податоците добиени од Индексот”.

Mise à jour le Mardi, 10 Avril 2018 13:06

 

Page 1 sur 36

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Анкета

Дали сметате дека Владините мерки за вработување ќе ја намалат младинската невработеност?
 

СЕГА во медиумите

Коалиција на младински организации СЕГА е:

организација
членка на:
организација
соработник на:

придружна
организација
на:

Календар на активности на СЕГА

Mars 2018 Avril 2018 Mai 2018
Lu Ma Me Je Ve Sa Di
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30